Η Κίνα λέει ότι θα προσπαθήσει να προστατεύσει τη συγκομιδή σιτηρών της από την ξηρασία που σημειώνει ρεκόρ, χρησιμοποιώντας χημικά για τη δημιουργία τεχνητών νεφών, ώστε να υπάρξει η πολυπόθητη βροχή, ενώ τα εργοστάσια στα νοτιοδυτικά της χώρας περιμένουν μέχρι την Κυριακή, για να δουν αν θα κλείσουν για μια ακόμα εβδομάδα λόγω έλλειψης νερού, το οποίο χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτεί τα εργοστάσια.
Το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό και ξηρό καλοκαίρι από τότε που η κινεζική κυβέρνηση άρχισε να καταγράφει τις βροχοπτώσεις και τη θερμοκρασία πριν από 61 χρόνια, το οποίο έχει ξεράνει τις καλλιέργειες, ενώ συνάμα παρατηρήθηκε μείωση του νερού στις δεξαμενές, στις λίμνες και τα ποτάμια που βοηθούν στην άρδευση των χωραφιών. Τα εργοστάσια στην επαρχία Σιτσουάν έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα για να εξοικονομήσουν ενέργεια για τα σπίτια καθώς η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα ψήθηκε λόγω των κλιματιστικών που δουλεύουν για να δροσιστούν οι άνθρωποι, αφού οι θερμοκρασίες έφτασαν έως και τους 45 βαθμούς Κελσίου (113 βαθμούς Φαρενάιτ).
«Οι επόμενες 10 ημέρες θεωρούνται κομβικές για την αποτροπή των ζημιών στην καλλιέργεια ρυζιού της νότιας Κίνας», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Τανγκ Ρεντζιάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Global Times.
Οι αρχές θα λάβουν μέτρα έκτακτης ανάγκης για να «διασφαλίσουν ότι η φθινοπωρινή συγκομιδή σιτηρών »δεν θα τεθεί σε κίνδυνο, η οποία είναι το 75% του ετήσιου συνόλου της Κίνας, δήλωσε ο Τανγκ την Παρασκευή, σύμφωνα με την έκθεση.
Οι αρχές θα «προσπαθήσουν να αυξήσουν τη βροχή» δημιουργώντας τεχνητά σύννεφα μέσω χημικών μεθόδων και ψεκάζοντας τις καλλιέργειες με μια «ειδική μέθοδο συγκράτησης νερού» για να περιορίσουν την εξάτμιση, ανέφερε το υπουργείο στον ιστότοπό του. Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για το που θα γίνει αυτό.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα προσθέτει επιπλέον δύσκολες προκλήσεις για το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο προσπαθεί να στηρίξει με νύχια και με δόντια την οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Να υπενθυμίσουμε ότι αναμένεται να γίνουν βαρυσήμαντες δηλώσεις από τον κινέζο πρόεδρο Xi Jinping στην ετήσια συνάντηση του κόμματος του τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, αναφέροντας τα επιτεύγματα του, επιδιώκοντας έτσι να κερδίσει θητεία και μια τρίτη πενταετή θητεία ως ηγέτης της χώρας του.
Αξίζει να σημειωθεί πως μία μικρότερη συγκομιδή σιτηρών στην Κίνα θα είχε αρνητικό αντίκτυπο σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, και όχι μόνο στη συγκεκριμένη χώρα, αφού θα ενίσχυε τη ζήτηση για εισαγωγές, προσθέτοντας παράλληλα πίεση στον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη που βρίσκεται ήδη σε υψηλά ποσοστά, καταγράφοντας ρεκόρ πολλών δεκαετιών.
Επίσης την Κυριακή, χιλιάδες εργοστάσια στην επαρχία Σιτσουάν που κατασκευάζουν ηλιακούς συλλέκτες, τσιπ επεξεργαστών και άλλα βιομηχανικά προϊόντα περίμεναν να δουν αν θα παραταθεί το εξαήμερο κλείσιμο που διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι που θα έχει αρνητικές συνέπειες για τις κατασκευάστριες εταιρείες ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών μηχανημάτων, τα οποία ένα μέρος από αυτό εξάγεται στο εξωτερικό.
Ένα απόρρητο έγγραφο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φαινόταν να προέρχεται από το Τμήμα Οικονομίας και Βιομηχανίας του Σιτσουάν (Sichuan Economic and Information Industry Department) ανέφερε ότι το κλείσιμο θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, αλλά δεν υπήρξε κάποια επίσημη επιβεβαίωση από τους ιθύνοντες.
Φυσικά κάτι τέτοιο συνεπάγεται με τρομερή ανησυχία από την πλευρά των εργοστασίων και των βιομηχανιών, γιατί όσο παραμένουν κλειστά, σημαίνει πως θα χάσουν πολύτιμα έσοδα σε μία περίοδο που η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει φτάσει στο Ζενίθ, και από αυτό δεν με ξέρει ούτε η Κίνα.
Οι περιφερειακές κυβερνήσεις του Σετσουάν και της γειτονικής επαρχίας Χουμπέι λένε ότι ενδεχομένως χιλιάδες εκτάρια (στρέμματα) να υποστούν ολοκληρωτική ζημιά λόγω της λειψυδρίας, επειδή είναι ήδη επιβαρημένες από αυτόν τον άνευ προηγουμένου καύσωνα που μαστίζει τη χώρα.
Η κυβέρνηση της επαρχίας Χουμπέι κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας το Σάββατο και είπε ότι θα παράσχει βοήθεια σε όλους τους πληγέντες που έχουν υποστεί ζημία από την καταστροφή. Μάλιστα η κυβέρνηση του Σετσουάν είπε ότι 819.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν έλλειψη πόσιμου νερού.
Το Σιτσουάν έχει πληγεί περισσότερο από την ξηρασία, επειδή λαμβάνει το 80% της ισχύος του από υδροηλεκτρικά φράγματα. Η επαρχιακή κυβέρνηση λέει ότι οι δεξαμενές βρίσκονται στο ήμισυ της κανονικής στάθμης του νερού. Μάλιστα κάλεσε τα εργοστάσια και τις βιομηχανίες «να μειώσουν η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να εξυπηρετηθούν πρώτα οι πολίτες».
Τα γραφεία και τα εμπορικά κέντρα στο Σιτσουάν έλαβαν εντολή να σβήσουν τα φώτα και τον κλιματισμό. Το μετρό στο Τσενγκντού, την πρωτεύουσα της επαρχίας, είπε ότι έσβησε χιλιάδες φώτα στους σταθμούς.
Εν τω μεταξύ, άλλες περιοχές έχουν υποστεί φονικές ξαφνικές πλημμύρες.
Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πλημμύρες στη βορειοδυτική επαρχία Τσινγκχάι, ενώ πέντε άτομα αγνοούνται, όπως μετέδωσε την Κυριακή η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη τις τοπικές αρχές.
Την Πέμπτη, οι κατολισθήσεις λάσπης και υπερχείλιση ποταμών έπληξαν έξι χωριά στην κομητεία Ντατόνγκ, σύμφωνα με αναφορές από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ περίπου 1.500 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Δημιουργία τεχνητών νεφών
Παρόλο που αυτή η μεθοδολογία φαντάζει άγνωστη για τα ελληνικά δεδομένα, εν τούτοις είναι πολύ διαδεδομένη στην Κίνα, η οποία αναγκάστηκε να καταφύγει σε αυτήν τακτική προκειμένου να προστατεύσει τον πληθυσμό και την οικονομία της, που ήδη δοκιμάζεται αφάνταστα λόγω της κόντρας που έχει με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με τις οικονομικές κυρώσεις που της έχει επιβάλει.
Φυσικά, ο τρόπος δημιουργίας τεχνητών νεφών δεν είναι μία εύκολη υπόθεση που μπορείς να την εφαρμόζεις σε καθημερινή βάση, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την τεράστια έκταση της Κίνας που είναι σχεδόν αντίστοιχη με εκείνη της Ευρώπης.
Κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή διαδικασία που χρησιμοποιεί η Κίνα για να δημιουργήσει σύννεφα, παρά μόνο ότι χρησιμοποιεί διάφορα χημικά στοιχεία ώστε να σχηματιστούν τα πολυπόθητα νέφη πάνω από συγκεκριμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα σε συγκεκριμένες τοποθεσίες που υπάρχουν καλλιέργειες.
Ένα άλλο εξίσου σημαντικό στοιχείο σε τούτη την υπόθεση είναι πως η συγκεκριμένη διαδικασία είναι αρκετά κοστοβόρα, και συνάμα ενέχει πολλές τεχνικές δυσκολίες, αφού αν ήταν εύκολη και φθηνή θα εφαρμόζονταν σε καθημερινή βάση, και δεν θα περίμενε η κινεζική κυβέρνηση να φτάσει στην κόψη του ξυραφιού, βιώνοντας αυτήν την τρομερή ξηρασία για να την βάλει σε εφαρμογή.
Πάντως καλό θα είναι η Ελληνική κυβέρνηση να έρθει σε επαφή με την αντίστοιχη Κινεζική κυβέρνηση προκειμένου ζητήσει να μάθει την τεχνογνωσία δημιουργίας τεχνητών νεφών, ώστε να ωφεληθούν οι αγρότες μας.